Билкови рецепти за тинктури, билкови мехлеми, билкови маслени извлеци, билки, билкови смеси и тоници за коса и кожа.

Сборник "...от старите тефтери на дядо...и нещо от мен" Елионора Недялкова

Из "Моята практика като консултант - фитотерапевт"

Сборник "от ..старите тефтери на дядо...и нещо от мен” - Елионора Недялкова

Скъпи приятели, всички рецепти за билкови смеси, тинктури (алкохолни извлеци) и мехлеми (помади и мази), са от старите тефтери на дядовците ни.

Моят дядо Иван е бил роден в далечната 1888 година и е преживял много през живота си - живял е повече от 30 години извън страната ни до 1947 година и е имал възможността да ползва билковите рецепти наследство на старите български, италиански и френски манастири. 
Близо 20 години заедно със баба ми е имал контакти с игуменките от манастирите в Бретан, откъдето имаме прекрасни рецепти за билкови вина, ликьори и други манастирски "глезотии".
Другият ми дядо Господин - Динко е бил "зрящ" и неудобен за времето си. От него са контактите ми с лечителите от Родопите, Средна гора, Котленския и Еленския балкан, Странджа и Сакар. 
От тези лечители съм съхранила много рецепти, познания за билките и лечебните им свойства - бях тяхна ученичка от 14 - та си година. Не са малко годините, през които съм трупала знанията си.
Днес е времето да ги споделям и да се запазят от вас за бъдещите ни деца.
Големи са тефтерите на дядовците ми (това са записки на всички лечители с които са имали контакти, техните рецепти, препоръки и други битови указания.) и от 2001 годин ги прехвърлям на електронен носител, за да може да станат достъпни. 
Благодарение на Интернет и електронните файлове този обемист труд има вероятност да бъде завършен до края на годината. 
Тук ще са записани и рецептите и препоръките на баба Карамфила - баба "Шарка" както са я наричали, защото през турско е спасила децата на много села от дребната шарка.
Благодарение на всички вас, които ползвате рецептите ни и вашите отзиви, ние имаме възможност да разберем колко е важна и полезна работата ни!

Благодарим Ви!
С много любов и с цялото си сърце Ви пожелаваме да Бъдете благословени с дълъг живот и пълноценно здраве!

Относно авторското право на Сборник "...от старите тефтери на дядо...и нещо от мен" - Елионора Недялкова

Важно!


Цялото съдържание на този  сборник е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.


Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, да използвате статиите и материалите или да използвате за каквато и да е публична или търговска цел този 
Сборник "...от старите тефтери на дядо...и нещо от мен" - Елионора Недялкова, без да упоменете, че съответната информация е взета от мен и да посочите линк, водещ към страницата, примерно: http://elinorbg.blogspot.com/, http://elionoranedyalkova.blog.bg/, http://bosilek.com/ , https://www.facebook.com/groups/1689268574624179/ или без да имате предварителното писмено разрешение от собственика на сайта. 
Сподели