Билкови рецепти за тинктури, билкови мехлеми, билкови маслени извлеци, билки, билкови смеси и тоници за коса и кожа.

Рецепта за тинктура против ракови заболявания

Рецепта за тинктура против ракови заболявания

Рецепта за тинктура против ракови заболявания.

В старите тефтери на дядо има една баба Кольовица (жените са ги наричали по имената на мъжете им - така, че как точно се е казвала бабата наистина не пише) от Мергенле (или поне аз така разчитам селото). Тя е оставила една рецепта, предавала се от поколенията преди нея, за лечение на неизлечими болести.

Рецептата е за алкохолен извлек - тинктура

Вземат се по две шепи следните лековити треви - жълта млечка (змийско мляко), коприва, невен, лисича опашка (хвощ) и зайчи трън (гръмотрън). Заливат се с люта домашна ракия в една дамаджана и се прибира в зимника, като се разклаща през няколко дни. 
След два месеца се прецежда през тензух и се дава на болния сутрин и вечер преди ядене - в едни напръстник се слага една лъжичка от настойката и се долива с шипково, къпиново или малиново вино и малко кладенчова вода.
За да се премахнат язвите по тялото се правят бани със лисичата опашка всеки ден преди лягане до изчистване на кожата.

"...от старите тефтери на дядо" 
Елионора Недялкова

Относно билките и техните имена - ако някой прецени, че друга билка отговаря на тези народни имена, ще се радвам да ги сподели. Не забравяйте, че това са народни имена и трудно се идентифицират с толкова много идентични имена и различни билки - от Елионора Недялкова

Сподели