Билкови рецепти за тинктури, билкови мехлеми, билкови маслени извлеци, билки, билкови смеси и тоници за коса и кожа.

Трахана за закуска

Трахана за закуска

Трахана за закуска

 Рецепта:

Как се приготвя траханата:

В една тенджера се слага около полови литър вода и вътре се добавят следните продукти: 5 -10 люти чушки натрошени и наситнени със семките, около 1 кг нарязани на шайби червени чушки, около една четвърт тиква – обелена и с премахнати семки, две дюли, със сърцата, две ябълки със семките – нарязани на четвъртинки, два големи моркова нарязани на ситно, домати 1 кг нарязани на ситно и без сока им – изцедени.

Всички продукти освен доматите се слагат в тенджерата и се варят докато омекнат. Ако е останало вода от варенето се изцежда.

В сварените продукти се слагат доматите, кваса (маята) и подправки – прави се смес от по 1ч.л от сминдух семе смляно, черен пипер, джинджифил, карамфил пъпки, копър, гьозум, магданоз семе, кориандър.

Всичко това заедно с брашно се прави тесто.

Премества се в по – голям съд, поръсва се отгоре с брашно и се оставя да втаса при стайна температура.

Няколко дни подред тестото се премесва, докато престане да се надига. След това се прави на питки, които се разточват на тънки кори и се оставят да съхнат върху ленено платно – или покривка два – три дни.

След това питките се стриват с ръце да станат на трохи, които се оставят отново да изсъхнат три – четири часа, след което отново се стриват на по ситни трохи.

Накрая полученото трябва да изсъхне напълно – за да не мухляса.

Траханата е готова.

Прибира се в платнени торби и се готви по приложената рецепта.

Това е рецептата на баба Велика от с. Дермен дере

от "...старите тефтери на дядо..."
Елионора Недялкова
Сподели