Билкови рецепти за тинктури, билкови мехлеми, билкови маслени извлеци, билки, билкови смеси и тоници за коса и кожа.
Биорезонансен уред за диагностика и терапия Metatron Hunter 4025
Биорезонансен уред за диагностика и терапия Metatron Hunter 4025 

Биорезонансен уред за диагностика и терапия Metatron Hunter 4025 УСТАНОВЯВА и причинителите на заболяването (вируси, бактерии, паразити, алергени, храни) и позволява веднага да се изготви пълноценна индивидуална програма за лечение, като подбраните терапии - фитотерапия, хомеопатия и др. се тестват в резонансната камера на апарата за ефективност , поносимост и съвместимост.

Изпитано и споделено!

След като се установи причината за болестното състояние на тялото, се препоръчва промяна на режима на хранене, промяна в начина на живот - задължително организма трябва да има минимум 7 - 8 часа сън.

Едва след това препоръчаната фитотерапия може да има видим резултат.

Важно е разбирането, че само да се приемат билковите смеси и извлеци, не е достатъчно, ЗАЩОТО АКО НЕ СЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ на тялото да си отпочине - като се изведат от него натрупаните отрови - токсини, шлаки, необработената храна (ама), да се хидратира, да възстанови липсващите му минерали, витамини, да се възстанови емоционално, КАКВОТО И ДА СЕ ПРАВИ, НЯМА ДА ИМА РЕЗУЛТАТ!

Към всяка фитотерапия е добре да се включи и звуково - честотно лечение. Като помощно средство дава отлични резултати - за по - малките винаги може да зареждате вода, която да приемат! Има същото въздействие!

Защо е важно да прилагате адекватна фитотерапия срещу вируси, бактерии, паразити?

Биорезонансен уред за диагностика и терапия Metatron Hunter 4025

Без отрицателни за здравето въздействия се измерват и анализират промените на вълновите характеристики на магнитните полета на всеки орган в човешкия организъм до ниво клетка , което дава възможност :
• да се регистрират заболяванията, включително в ранен безсимптомен стадий, да се определя местонахождението им, характера на патологията, фаза и ход на развитие, преценка на адаптивните възможности на организма.

• да се установяват причинителите на заболяването /вируси, бактерии, паразити, алергени, храни/ и веднага да се изготви адекватна индивидуална програма за лечение, като подбраните лечебни препарати се тестват в резонансната камера на апарата за ефективност, поносимост и съвместимост.

Ако имате въпроси, винаги може да се свържете с мен!
Консултативен кабинет - инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт 
тел.: +359 892 600 819; +359 899 158118, e- mail: consultant_phytotherapy@abv.bg

изготвил: инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт

Гама аминобутерична киселина (GABA)
Най - новото в Консултативен кабитен - консултан - фитотерапевт

Гама аминобутерична киселина (GABA)

Гама аминобутерична киселина (GABA) е аминокиселина, която действа като невротрансмитер в централната нервна система.
За разлика от хормоните, които се отделят от жлези и се транспортират по кръвоносната система до малко или много отдалечени органи, чиято функция модулират, невротрансмитерите се отделят от нервни клетки неврони и са в непосредствена близост до "целта" (други нервни клетки), която достигат директно.
Въпреки че от химична гледна точка, GABA е аминокиселина,тя рядко се посочва като такава в научните или медицински среди, тъй като терминът "аминокиселина",по условие се отнася до алфа аминокиселините, към които GABA не се числи , нито се счита за причислена към протеините.

ГАБА (гама аминобутирова киселина) е аминокиселина, която оказва мощна подкрепа за нормалното функциониране на мозъка и нервната система и изпълнява много важна функция в развитието на клетките в централната нервна система, известни като неврони.

Наличието на ГАБА позволява на клетките да се диференцират в подходящ брой неврони, по време на мозъчно образуване и след това. Когато молекулата на ГАБА взаимодейства с двата си рецептора, GABA-A и GABA-B, възниква промяна в конформацията на рецептора, което предизвиква отделянето на пептиди и хемокини, които могат да потиснат свръхвъзбудимостта на мозъчните клетки.

Действието й като невротрансмитер я прави отлично успокояващо средство при редица състояния-на стрес, тревожност, включително за намаляване на симптоми при ПМС, при безсъние, за стабилизиране на кръвното налягане, за лечение на хиперактивност, за изгаряне на мазнините и облекчаване на болката.

В Европа обаче, родителят на труднопроговарящото дете бива убеждаван, че „няма хапче за проговаряне“ и ако има благоразумието все пак да опита нещо, е оставен сам на себе си. 
Обикновено отговорността по събиране на информация за медикаменти/добавки и решението дали да се дадат, пада върху този от двамата родители в семейството, който е по-активно ангажиран с проблема. 
Това прави задачата още по - тежка.

GABA има релаксиращи и имуностимулиращи свойства

Приемът на гама - аминомаслена киселина (ГАМК, GABA) не само действа добре на психиката и има релаксиращи свойства, но и засилва имунната защита.
GABA е небелтъчна аминокиселина, която се синтезира в мозъка и подпомага неговата възстановителна функция.

Ползи от приема на ГАБА (гама аминобутирова киселина) 
- При тревожност - една от основните функции на ГАБА е да намали нервната възбудимост, която в повечето случаи е причина за чувство на тревожност и страх. Според проведени изследвания, ниските нива на ГАБА в мозъка, са причина за паническите атаки, моменти мъчителни състояния, все по-често срещани в ежедневието.

- При безсъние -успокояващото действие на ГАБА и понижаването на нервната възбудимост са фактори, които благоприятстват за съкращаване времето за заспиване. Проведено проучване сочи, че хората, страдащи от безсъние имат 30% по-малко съдържание на ГАБА в мозъка, отколкото тези с нормален сън.

- При депресивни състояния – ГАБА може подпомогне лечението на депресивни състояния, благодарение на своя антидепресантен ефект. Хората, страдащи от това заболяване, са с понижени показатели на гама аминобутирова киселина, чието компенсиране, значително намалява симптомите на депресия.

- При ПМС - действа облекчаващо на симптомите при предменструален синдром, редуцира болките и спазмите.

- При възпалителни процеси - притежава способността да редуцира възпалението в организма и да спомогне за лечението му.

- За подобряване на фокуса и при хиперактивност - редица проучвания сочат, че при лица с понижени нива на ГАБА се наблюдава дефицит на вниманието, импулсивност и хиперактивност.

- За увеличаване нивата на хормона на растежа - хормонът на растежа се произвежда от хипофизната жлеза. Той носи ползи като: повишена мускулна сила, по-малък риск от сърдечни заболявания и по-здрави кости. Недостигът му може да доведе до симптоми като забавен пубертет и забавен растеж при децата, както и депресия, сексуална дисфункция, инсулинова резистентност и повишен риск от сърдечни заболявания при възрастните. Допълнителният прием на ГАБА, може да компенсира тези липси и повиши нивата на хормона в тялото.

изготвил: инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт

Нарушенията на микробиозата в червата и разстройствата от аутистичния спектър.
Симптомите на стомашно-чревния тракт (ГИ) са често срещана съпътстваща болест при пациенти с разстройство от аутистичния спектър (ASD), но основните механизми са неизвестни. Много изследвания показват промени в състава на фекалната флора и метаболитни продукти на микробиома в червата при пациенти с АСД. 
Чревната микробиота влияе върху развитието на мозъка и поведението му чрез невроендокринната, невроиммунната и автономната нервна система. В допълнение, анормална чревна микробиота се свързва с няколко заболявания, като възпалително заболяване на червата (IBD), ASD и нарушения на настроението. 
Тук се разглеждат двупосочните взаимодействия между централната нервна система и стомашно-чревния тракт (мозъчно-чревната ос) и ролята на чревната микробиота в централната нервна система (CNS) и ASD. Терапиите, медиирани от микробиоми, могат да бъдат безопасно и ефективно лечение на ASD.

Систематичен преглед на ролята на пребиотиците и пробиотиците в нарушенията на аутистичния спектър.

Систематичен преглед на ролята на пребиотиците и пробиотиците в нарушенията на аутистичния спектър.

Разстройството на аутистичния спектър (ASD) е сложно състояние на развитието, което обикновено се характеризира с дефицити в социалното и комуникативно поведение, както и повтарящи се модели на поведение.

От изследваните проучвания има някои доказателства, че пребиотичните и пробиотичните добавки са довели до подобряване на поведението на децата с ASD [ 24 , 25 , 27 , 29 ]. Ефектът на пробиотиците върху мозъка не е нов, като няколко изследвания показват ползата от лечението на няколко психологични състояния като депресия и тревожност [ 18 , 19 ]. Основната постулация зад това е, че пробиотиците действат през оста на червата и мозъка, за да повлияят на невротрансмисията и състоянията на настроението. Пробиотиците са способни да повлияят няколко невроактивни метаболита, като гама-аминомаслена киселина (GABA) и серотонин [ 18 , 34]]. Доказано е, че серотонинът е повлиян от чревните бактерии, а също и специфично при индивиди с ASD, има хиперактивиране на ген, който кодира транспортерите за обратното поемане на серотонин [ 34 ]. Изследванията също така свързват невропептидния окситоцин с социалното поведение и патогенезата на АСД [ 35 , 36 ]. Това може да бъде начинът, по който пробиотиците влияят върху поведението на децата на АСД.


Систематичен преглед на ролята на пребиотиците и пробиотиците в нарушенията на аутистичния спектър.3 юни е Световен ден на пострадалите от ваксини

3 юни е Световен ден на пострадалите от ваксини

На 3 юни отбелязваме Международния ден на пострадалите от ваксини.

Страшно е, че има такъв ден!
Страшно е, че вместо да помагат, ваксините увреждат!

ИСТИНАТА Е, ЧЕ ВАКСИНИТЕ УВРЕЖДАТ ДЕЦАТА НИ!

Нека не живеем с мисълта - ЧЕ НА НАС НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ!


С това мислене и вяра в медицината и грижата на Държавата за децата ни - от 2013 година ОТГЛЕЖДАМЕ ДВАМА СИНА С ДИАГНОЗА АУТИЗЪМ!


Децата ни нямат ДЕТСТВО, от години се борим да възстановим поне минимално някакви функции на мозъците им - те не се обслужват, малкия още не приема тялото си като собствено, обслужването и обгрижването им е 24 часа в денонощието!
Страшни са виковете, агресията и автоагресията им, когато останат неразбрани!
Те не говорят, те са с тежко умствено изоставане!
Интелектът им е на 3 годишни деца - а телата им растат!

Но продължаваме напред!
САМО НАПРЕД И НАГОРЕ!

Вярваме, че това което човек е изкривил, БОГ ЩЕ ИЗПРАВИ!

БДЕТЕ родители!
Пазете децата си - защото няма кой да ви защити!

А децата са наши - няма да се откажем от тях!
Бог да съди тези, които позволиха и продължават да позволяват този ГЕНОЦИД!


изготвил: инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт

Биорезонансен уред за диагностика и терапия Metatron Hunter 4025
Биорезонансен уред за диагностика и терапия Metatron Hunter 4025 

Биорезонансен уред за диагностика и терапия Metatron Hunter 4025 УСТАНОВЯВА и причинителите на заболяването (вируси, бактерии, паразити, алергени, храни) и позволява веднага да се изготви пълноценна индивидуална програма за лечение, като подбраните терапии - фитотерапия, хомеопатия и др. се тестват в резонансната камера на апарата за ефективност , поносимост и съвместимост.

Изпитано и споделено!

След като се установи причината за болестното състояние на тялото, се препоръчва промяна на режима на хранене, промяна в начина на живот - задължително организма трябва да има минимум 7 - 8 часа сън.

Едва след това препоръчаната фитотерапия може да има видим резултат.

Важно е разбирането, че само да се приемат билковите смеси и извлеци, не е достатъчно, ЗАЩОТО АКО НЕ СЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ на тялото да си отпочине - като се изведат от него натрупаните отрови - токсини, шлаки, необработената храна (ама), да се хидратира, да възстанови липсващите му минерали, витамини, да се възстанови емоционално, КАКВОТО И ДА СЕ ПРАВИ, НЯМА ДА ИМА РЕЗУЛТАТ!

Към всяка фитотерапия е добре да се включи и звуково - честотно лечение. Като помощно средство дава отлични резултати - за по - малките винаги може да зареждате вода, която да приемат! Има същото въздействие!

Защо е важно да прилагате адекватна фитотерапия срещу вируси, бактерии, паразити?

Биорезонансен уред за диагностика и терапия Metatron Hunter 4025

Без отрицателни за здравето въздействия се измерват и анализират промените на вълновите характеристики на магнитните полета на всеки орган в човешкия организъм до ниво клетка , което дава възможност :
• да се регистрират заболяванията, включително в ранен безсимптомен стадий, да се определя местонахождението им, характера на патологията, фаза и ход на развитие, преценка на адаптивните възможности на организма.

• да се установяват причинителите на заболяването /вируси, бактерии, паразити, алергени, храни/ и веднага да се изготви адекватна индивидуална програма за лечение, като подбраните лечебни препарати се тестват в резонансната камера на апарата за ефективност, поносимост и съвместимост.

Ако имате въпроси, винаги може да се свържете с мен!
Консултативен кабинет - инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт 
тел.: +359 892 600 819; +359 899 158118, e- mail: consultant_phytotherapy@abv.bg

изготвил: инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт

Гама аминобутерична киселина (GABA)
Най - новото в Консултативен кабитен - консултан - фитотерапевт

Гама аминобутерична киселина (GABA)

Гама аминобутерична киселина (GABA) е аминокиселина, която действа като невротрансмитер в централната нервна система.
За разлика от хормоните, които се отделят от жлези и се транспортират по кръвоносната система до малко или много отдалечени органи, чиято функция модулират, невротрансмитерите се отделят от нервни клетки неврони и са в непосредствена близост до "целта" (други нервни клетки), която достигат директно.
Въпреки че от химична гледна точка, GABA е аминокиселина,тя рядко се посочва като такава в научните или медицински среди, тъй като терминът "аминокиселина",по условие се отнася до алфа аминокиселините, към които GABA не се числи , нито се счита за причислена към протеините.

ГАБА (гама аминобутирова киселина) е аминокиселина, която оказва мощна подкрепа за нормалното функциониране на мозъка и нервната система и изпълнява много важна функция в развитието на клетките в централната нервна система, известни като неврони.

Наличието на ГАБА позволява на клетките да се диференцират в подходящ брой неврони, по време на мозъчно образуване и след това. Когато молекулата на ГАБА взаимодейства с двата си рецептора, GABA-A и GABA-B, възниква промяна в конформацията на рецептора, което предизвиква отделянето на пептиди и хемокини, които могат да потиснат свръхвъзбудимостта на мозъчните клетки.

Действието й като невротрансмитер я прави отлично успокояващо средство при редица състояния-на стрес, тревожност, включително за намаляване на симптоми при ПМС, при безсъние, за стабилизиране на кръвното налягане, за лечение на хиперактивност, за изгаряне на мазнините и облекчаване на болката.

В Европа обаче, родителят на труднопроговарящото дете бива убеждаван, че „няма хапче за проговаряне“ и ако има благоразумието все пак да опита нещо, е оставен сам на себе си. 
Обикновено отговорността по събиране на информация за медикаменти/добавки и решението дали да се дадат, пада върху този от двамата родители в семейството, който е по-активно ангажиран с проблема. 
Това прави задачата още по - тежка.

GABA има релаксиращи и имуностимулиращи свойства

Приемът на гама - аминомаслена киселина (ГАМК, GABA) не само действа добре на психиката и има релаксиращи свойства, но и засилва имунната защита.
GABA е небелтъчна аминокиселина, която се синтезира в мозъка и подпомага неговата възстановителна функция.

Ползи от приема на ГАБА (гама аминобутирова киселина) 
- При тревожност - една от основните функции на ГАБА е да намали нервната възбудимост, която в повечето случаи е причина за чувство на тревожност и страх. Според проведени изследвания, ниските нива на ГАБА в мозъка, са причина за паническите атаки, моменти мъчителни състояния, все по-често срещани в ежедневието.

- При безсъние -успокояващото действие на ГАБА и понижаването на нервната възбудимост са фактори, които благоприятстват за съкращаване времето за заспиване. Проведено проучване сочи, че хората, страдащи от безсъние имат 30% по-малко съдържание на ГАБА в мозъка, отколкото тези с нормален сън.

- При депресивни състояния – ГАБА може подпомогне лечението на депресивни състояния, благодарение на своя антидепресантен ефект. Хората, страдащи от това заболяване, са с понижени показатели на гама аминобутирова киселина, чието компенсиране, значително намалява симптомите на депресия.

- При ПМС - действа облекчаващо на симптомите при предменструален синдром, редуцира болките и спазмите.

- При възпалителни процеси - притежава способността да редуцира възпалението в организма и да спомогне за лечението му.

- За подобряване на фокуса и при хиперактивност - редица проучвания сочат, че при лица с понижени нива на ГАБА се наблюдава дефицит на вниманието, импулсивност и хиперактивност.

- За увеличаване нивата на хормона на растежа - хормонът на растежа се произвежда от хипофизната жлеза. Той носи ползи като: повишена мускулна сила, по-малък риск от сърдечни заболявания и по-здрави кости. Недостигът му може да доведе до симптоми като забавен пубертет и забавен растеж при децата, както и депресия, сексуална дисфункция, инсулинова резистентност и повишен риск от сърдечни заболявания при възрастните. Допълнителният прием на ГАБА, може да компенсира тези липси и повиши нивата на хормона в тялото.

изготвил: инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт

Нарушенията на микробиозата в червата и разстройствата от аутистичния спектър.
Симптомите на стомашно-чревния тракт (ГИ) са често срещана съпътстваща болест при пациенти с разстройство от аутистичния спектър (ASD), но основните механизми са неизвестни. Много изследвания показват промени в състава на фекалната флора и метаболитни продукти на микробиома в червата при пациенти с АСД. 
Чревната микробиота влияе върху развитието на мозъка и поведението му чрез невроендокринната, невроиммунната и автономната нервна система. В допълнение, анормална чревна микробиота се свързва с няколко заболявания, като възпалително заболяване на червата (IBD), ASD и нарушения на настроението. 
Тук се разглеждат двупосочните взаимодействия между централната нервна система и стомашно-чревния тракт (мозъчно-чревната ос) и ролята на чревната микробиота в централната нервна система (CNS) и ASD. Терапиите, медиирани от микробиоми, могат да бъдат безопасно и ефективно лечение на ASD.

Систематичен преглед на ролята на пребиотиците и пробиотиците в нарушенията на аутистичния спектър.

Систематичен преглед на ролята на пребиотиците и пробиотиците в нарушенията на аутистичния спектър.

Разстройството на аутистичния спектър (ASD) е сложно състояние на развитието, което обикновено се характеризира с дефицити в социалното и комуникативно поведение, както и повтарящи се модели на поведение.

От изследваните проучвания има някои доказателства, че пребиотичните и пробиотичните добавки са довели до подобряване на поведението на децата с ASD [ 24 , 25 , 27 , 29 ]. Ефектът на пробиотиците върху мозъка не е нов, като няколко изследвания показват ползата от лечението на няколко психологични състояния като депресия и тревожност [ 18 , 19 ]. Основната постулация зад това е, че пробиотиците действат през оста на червата и мозъка, за да повлияят на невротрансмисията и състоянията на настроението. Пробиотиците са способни да повлияят няколко невроактивни метаболита, като гама-аминомаслена киселина (GABA) и серотонин [ 18 , 34]]. Доказано е, че серотонинът е повлиян от чревните бактерии, а също и специфично при индивиди с ASD, има хиперактивиране на ген, който кодира транспортерите за обратното поемане на серотонин [ 34 ]. Изследванията също така свързват невропептидния окситоцин с социалното поведение и патогенезата на АСД [ 35 , 36 ]. Това може да бъде начинът, по който пробиотиците влияят върху поведението на децата на АСД.


Систематичен преглед на ролята на пребиотиците и пробиотиците в нарушенията на аутистичния спектър.3 юни е Световен ден на пострадалите от ваксини

3 юни е Световен ден на пострадалите от ваксини

На 3 юни отбелязваме Международния ден на пострадалите от ваксини.

Страшно е, че има такъв ден!
Страшно е, че вместо да помагат, ваксините увреждат!

ИСТИНАТА Е, ЧЕ ВАКСИНИТЕ УВРЕЖДАТ ДЕЦАТА НИ!

Нека не живеем с мисълта - ЧЕ НА НАС НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ!


С това мислене и вяра в медицината и грижата на Държавата за децата ни - от 2013 година ОТГЛЕЖДАМЕ ДВАМА СИНА С ДИАГНОЗА АУТИЗЪМ!


Децата ни нямат ДЕТСТВО, от години се борим да възстановим поне минимално някакви функции на мозъците им - те не се обслужват, малкия още не приема тялото си като собствено, обслужването и обгрижването им е 24 часа в денонощието!
Страшни са виковете, агресията и автоагресията им, когато останат неразбрани!
Те не говорят, те са с тежко умствено изоставане!
Интелектът им е на 3 годишни деца - а телата им растат!

Но продължаваме напред!
САМО НАПРЕД И НАГОРЕ!

Вярваме, че това което човек е изкривил, БОГ ЩЕ ИЗПРАВИ!

БДЕТЕ родители!
Пазете децата си - защото няма кой да ви защити!

А децата са наши - няма да се откажем от тях!
Бог да съди тези, които позволиха и продължават да позволяват този ГЕНОЦИД!


изготвил: инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт

Рецепта за воден извлек от пчелен клей
Изпитано и споделено!
Рецепта за воден извлек от пчелен клей

Днес ще споделя с вас как да си направите в домашни условия безалкохолна клеева тинктура.
Важно е да знаете, че след направени множествени изследвания през годините е установено, че прополисът има противомикробни свойства.
Доказано е, че антимикробното му действие има избирателен характер, т.е. различните микроорганизми се повлияват различ­но.
Особено активен е прополисът към Грам-положителните и киселинно устойчивите бактерии и по-слабо – към Грам-отрицателните. Съхраняването на прополиса в продължение на годините не намалява антимикробните му свойства. Антимикробните вещества са термостабилни, затова водните екстракти на прополиса, които се получават при термична обра­ботка, запазват своята антимикробна активност.

Важно свойство на прополиса е неговото противобактерийно действие към туберкулозния, салмонелния, тифния и други болестни причинители.

Изучено е също антимикробното действие на прополиса върху микрофлората на стомашно - чревния тракт. Установено е, че пероралното (вътрешно) приложение на прополиса не води до дисбактериоза в червата. Дълготрайното му приложение за разлика от антибиотиците и сулфонамидите не предизвиква поява на резистентни форми на микроорганизмите, т.е. не се стига до приспособяването им към него.

Прополисът има доказано клинично и експериментално противогъбично действие. От него се повлияват причинителите на някои заболя­вания по кожата и окосмената част на главата (гъбичките от родовете Trychophyton, Candida, Epidermophyton и др.), както и едноклетъчният паразит Trichomonas vaginalis – причинител на възпаления на влагалищ­ната лигавица у жената и на пикочния канал у мъжа.

Прополисът има противомикробни свойства, но те бяха окончателно доказани през 1948г. от В.Кивалкинг. При това тя установява също, че антимикробното му действие има из­бирателен характер, т.е. различните микроорганизми се повлияват различ­но. Особено активен е прополисът към Грам-положителните и киселинно устойчивите бактерии и по-слабо – към Грам-отрицателните. Съхраняването на прополиса в продължение на 3 – 4 години не намалява антимикробните му свойства. Антимикробните вещества са термостабилни, затова водните екстракти на прополиса, които се получават при термична обра­ботка, запазват своята антимикробна активност.

Антикосичното действие на прополиса е установено на широк експериментален фронт. Дифтерийният екзотоксин след обработка с воден екстракт от прополис не предизвиква некроза и обща интоксика­ция в опитните животни, т.е. прополисът, който е биологично безвреден за организма, притежава детоксикиращо (обезвреждащо) действие вър­ху токсините.

Пчелния клей в народната медицина се прилага като средство с биологични и фармако­логични свойства -антибиотично, местно анестезиращо, противовъзпалително, противотоксично, имунологично, капиляроукрепващо, регенеративно и дермопластично и лъчезащитно.
Прополисът се прилага за лечение на рани, изгаряния, декубитуси, трофични язви, гнойни проце­си на кожата, при ринити, синуити, отити, фарингити, за лечение на стомашна и дуоденална язва, гастрит, колит, бронхит, ставни заболявания от дегенеративен и възпалителен характер, за профилактика и лечение на лъчевите увреждания, при лечението на възпалителните лигавични процеси в устната кухина, при повишена чувствителност на зъба, пулпити, парадентопатии, след изваждане на зъб, при възпалителни процеси на влага­лищната лигавица, ерозио на шийката на матката, при лечението на кожните заболявания, придружени със сърбеж, при трихофитиите, рагадите, острите и хроничните екземи, алопециите (косопада) и пр.

Единственото противопоказание е рядко срещащата се непоносимост към него.

Рецепта за воден извлек от пчелен клей

Рецептата е на проф. Иван Павлович Неумивакин - но се е доказала като най - успешна и резултатна при различни видови бактериални, вирусни и гъбични заболявания.

Вземат се 50 грама предварително натрошен прополис - пчелен клей и се залива с 100 мл дестилирана вода.
Разбърква се много добре и на водна баня се загрява до 80 градуса, като се бърка на тих огън в продължение на един час.
След това се оставя да изстине заедно с прополиса в него.
Важно е да се знае, че полезните свойства на прополиса се запазват след термична обработка.
Когато е готов извлека се прецежда първо през три пласта тензух, после се филтрира - за да се изчистят примесите и восъка от прополиса.
Получава се мътна тъмно жълта течност със смолист аромат и горчиво - тръпчив вкус.
Така готовия воден концентрат от прополис - пчелен клей е готов за употреба.

Според проф. Ив. Неумивакин срока на готовия извлек е два месеца - след този период антибактериалните свойства намаляват.
Съхранявайте в хладилник!

Как да го използвате?

Воден разтвор на прополис – вътрешна употреба
● При всички видове хепатит: 30 капки воден разтвор на прополис, смесени с мед се приемат 4 пъти дневно на празен стомах. Лечението продължава три месеца.
● Ракови заболявания: 30-50 капки воден разтвор се приема 4 пъти дневно. Прополисът потиска растежа на злокачествените клетки, засилва имунната система.
● Ентерит, колит, остри и хронични вирусни инфекции на храносмилателната система: 50 капки воден разтвор на прополис в една супена лъжица мед или върху парче хляб, 3-4 пъти на ден.
● Гастрит, рефлукс и язва: 30 капки воден разтвор на прополис се капват върху парче бял хляб. Вземат се по 4-6 дози на ден преди хранене.
● Хипертония, атеросклероза: съчетават се равни части воден разтвор на прополис и тинктура от чесън; вземат се по 30-50 капки 4 пъти на ден преди хранене.
● Инфекциозни заболявания, грип, коремен тиф, менингит: по 30 капки, 3 пъти на ден преди хранене.
● УНГ заболявания – ангина, ларингит, синузит, ринит, отит и т.н.: гаргара с воден разтвор на прополис, може директно да се дъвче прополис – 5-20 грама на ден.
● Заболявания на дихателната система – трахеит, бронхит, туберкулоза: лечение с аерозоли (10-20% воден разтвор) 3 пъти на ден и инхалации два пъти седмично. Добри резултати дава използването на мед с прополисов разтвор в съотношение 3:1. Взема се по една супена лъжица от сместа след хранене. За да успокоите възпалената лигавица на носа е добре да поставите в двете си ноздри по един тампон, напоен добре във разтвора. След няколко минути ще почувствате облекчение и може да отстраните тампоните.
● Заболявания на кръвоносната система – хипертония, атеросклероза: 30 капки всяка сутрин на празен стомах.
● Чернодробни заболявания: по 40 капки воден разтвор на прополис, два пъти на ден, разтворени в 100 мл. вода или мляко, един час преди хранене.
● Нефрит, пиелонефрит, цистит и уринарни инфекции като цяло: приема се по една чаена лъжичка разтвор 3-4 пъти на ден. Лечението продължава 5-7 дни
● Простатит: 50 капки воден разтвор на прополис, три пъти дневно, на празен стомах. Курсът е с продължителност 3 месеца и се възстановява, когато е необходимо.
● Смущения при менопауза: в продължение на една година – 20 капки разтвор, смесени с една чаена лъжичка мед, се приемат по 3 пъти на ден.
● Умора: през пролетта се провежда триседмичен лечебен курс, по време на който се приема смес от мед и прополис – по 6 супени лъжици на ден.
● Укрепване на имунната система: лечебният курс се провежда за три седмици, по време на които се приемат по 30-40 капки воден разтвор на прополис, четири пъти на ден.

Воден разтвор на прополис – външна употреба
● Тонзилит (възпаление на сливиците), фаринготонзилит, ларингит: парче памук се навива на върха на малка пръчка. С помощта на това приспособление, разтвора се нанася директно върху засегнатата област.
● Рак на гърдата, рак на кожата: напоете парче памук в разтвора на прополис и внимателно го изстискайте върху засегната област, оставяйки препарата да облее мястото. Правете процедурата по 3-4 пъти на всеки 2-3 минути, след това оставете третираната зона да изсъхне на въздух.
● Открити рани, всички видове изгаряния: приложете гореописана процедура.
● Конюнктивит: използва се 5-10% прополисов разтвор в топла вода. Поставят се 3-5 капки във всяко око, паренето е поносимо.
● Стоматологични заболявания – различни етапи на парадонтоза, абсцеси, зъбобол, стоматит, възпалени венци и т.н.: водният разтвор на прополис може да се използва за лечение на парадонтози, гингивити и други болестни състояния в устната кухина. Най-простият начин е да се дъвче малко топче прополис продължително време. Друг начин е да се приемат по 30 капки 30% разтвор, три пъти дневно преди хранене или се поставя малък тампон, напоен с разтвор в кухините на зъбите.
● Инфекциозна екзема: нанесете с памучен тампон, така че засегнатата зона да се облее и разтвора да проникне в дълбочина. Правете по две процедури на ден, след което оставете мястото да изсъхне на въздух за половин час. Върху сухата екзема нанесете мехлем от черен оман или невен.
● Херпес на различни места: върху засегнатата зона се капе директно воден разтвор на прополис с пипета 2-3 пъти на ден, докато третираната повърхност образува лека коричка.
● Бенки, брадавици: смесете в равни пропорции разтвори от прополис, черен оман и жълтениче (змийско мляко). Сместа се прилага като при рак на кожата.
● Гъбички по ноктите: засегнатите участъци се намазват с памучен тампон, който е обилно напоен в разтвора.
● Себорея: втриване се сутрин и вечер на воден разтвор на прополис върху засегнатия участък. Намазаното място не трябва да мокри. За предпочитане е да останете така цяла нощ.

Всички тези препоръки за приложение на водния извлек концентрат от пчелен клей са дадени от Проф. Иван Павлович Неумивакин - доктор на медицинските науки и специалист в космическата медицина.

Погрижете се за себе си и вашите близки!

За да има резултат всяка една терапия - препоръката ми като фитотерапевт, че всяко тяло е индивидуално и преди всякакъв прием на билки или прилагането на билкови продукти е необходима консултация с фитотерапевт!
Бъдете отговорни към живота и здравето си - не препоръчвам САМОДИАГНОСТИРАНЕ И САМОЛЕЧЕНИЕ!

Из "Моята практика като консултант - фитотерапевт"
Бъдете здрави!

Из Сборник "...от старите тефтери на дядо...и нещо от мен" Елионора Недялкова

Ако имате въпроси, винаги може да се свържете с мен!
Консултативен кабинет - инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт
тел.: +359 892 600 819
+359 899 158118, e- mail: consultant_phytotherapy@abv.bg

изготвил: инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт
Гърличе (свински ягоди) (Chenopodium virgatum/Chenopodium foliosum)

Гърличе (свински ягоди/малинов спанак) (Chenopodium virgatum/Chenopodium foliosum)

С тази билка се запознах през 2007 година.

Бащата на моя съпруг Ангел - Граф Дьо Шарки е Спас Шарков - собственик на "Шаркови и сие".

Не е случайност, че взех малкия син на един билкар :P

Господ обича да се забавлява, защото аз имах собствени планове за живота си и не съм искала да правя това, което искаше от мен дядо - да се занимавам с лечебни треви и да помагам на хората!

За това винаги казвам, Човек предполага, но БОГ разполага - няма случайности в този живот...

Да си дойдем на думата - дядо Спас е работил близо 20 години с д-р Чардаклиев преди да почине. Много работи са споделяли и изработили заедно!

По стечение на обстоятелствата и аз наследявам от тях знанията им.
Ще ви напиша повече за билката гърличе - основно тази билка и котешката стъпка са интересували доктора.

Билката има силно лечебно действие в областта на глътката и лекува нейните възпаления и тези на устната кухина - за това е наречена гърличе.

Д-р Чардаклиев е доказал, че нейната най-голяма лечебна сила е за лечение на мастопатиите при жените, включително и на фиброзната мастопатия, т.е. бучките в женските гърди.

С успех се прилага за лечение при гнойно възпаление на гърдата при жените, където се прилага и комбинирано билково лечение.
Изследванията на доктора преди да почине са доказали положителни резултати освен за лечение на глътката и устната кухина и при ревматични заболявания, при ракови заболявания - конкретно рак на гърдата.

Последните изследвания показват, че билката Гърличе - свински ягоди (Chenopodium virgatum/Chenopodium foliosum) съдържа много полезни и необходими на човека вещества. Билката съдържа протеини, моно- и дизахариди (фруктоза, галактоза, захароза), богата е на витамини и провитамини (С1, В1, В2, Е, А, Е и др.) има микро и макроелементи. 
Съдържа желязо и растителни протеини - два пъти повече отколкото в зелето.

За лечебни цели от него се правят чайове, тинктури, мехлеми - използват се листата и плодчетата. Цялото растение освен храна е и лекарство.

Снимките са от Билковата ни ферма - работилница "Магическо биле"

Снимката е на билката Гърличе отгледано в Билковата ни ферма - работилница "Магическо биле"

Бъдете здрави!

Из Сборник "...от старите тефтери на дядо...и нещо от мен" Елионора Недялкова

Ако имате въпроси, винаги може да се свържете с мен!
Консултативен кабинет - инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт 
тел.: +359 892 600 819
+359 899 158118, e- mail: consultant_phytotherapy@abv.bg

изготвил: инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт

 
Приложение на билката Гърличе - свински ягоди (Chenopodium virgatum/Chenopodium foliosum)

Гърличе - свински ягоди (Chenopodium virgatum/Chenopodium foliosum)

Ето и пълното приложение на билката гърличе след направените изследвания в края на 2009 година.

Полезни свойства: съдържа големи количества витамини и минерали, витамини А и С, които не се губят дори след топлинната обработка. Има високо съдържание на витамини като Е, Н, К, РР, и група Б.
Билката е богат на микроелементи (селен, манган, калий, цинк, желязо, фосфор, калций, магнезий, мед).

Според съдържанието на бета каротин, може да се нареди след морковите.

Стимулира функцията на сърдечно - съдовата система.
Съдържа витамини С и А, които са мощни антиоксиданти и намаляват концентрацията на свободните радикали и извеждат холестерола от тялото.

Каротинът в гърличето подхранва стените на артериите, като ги предпазва от повреди.
Прилага се и при проблеми на стомашно - чревния тракт, при запек, при полипи на дебелото черво, при анемия, рахит, скорбут и туберкулоза.

Препоръчва се при хипертония, хроничен запек и хемороиди, при дисфункция на нервната система, умора, нарушена процесите на растеж в детството.
Това е леко слабително средство и забавя процеса на стареене на клетъчно ниво.

Спира процесите на отлепване на ретината, подобрява състоянието на панкреаса.

Билката се препоръчва на хора с метаболитни разстройства, дължащи се на нездравословен начин на живот, тъй като е лесно смилаема.

Бъдете здрави!

Из Сборник "...от старите тефтери на дядо...и нещо от мен" Елионора Недялкова

Ако имате въпроси, винаги може да се свържете с мен!
Консултативен кабинет - инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт 
тел.: +359 892 600 819
+359 899 158118, e- mail: consultant_phytotherapy@abv.bg

изготвил: инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт

 
Какво представлява билков концентрат?

Какво представлява билков концентрат?

Концентрирането на екстрактивния разтвор се осъществява с цел висше остойностяване на билковите екстракти. 
Имайки предвид присъствието на някои термоустойчиви съединения (протеини, витамини, ароматни съставки), концентрирането се осъществява чрез изпаряване, под вакуум, при ниски температури (25-50°C), замръзване, последвано от отстраняването на ледените кристали, чрез центруфегиране (freeze concentration), или чрез ултрафилтриране и обратна осмоза.

Изпаряването под вакуум е най-използваният процес на концентриране на екстрактите.

Някои от най-модерните и ефикасни методи, прилагани при пречистването и концентрирането на билковите екстракти, са мембранни процеси (микрофилтриране, ултрафилтриране, нанофилтриране, обратна осмоза), които са си открили широко приложение в биотехнологичната сфера, поради възможностите за
отделяне и ефикасно концентриране на термолабилните съединения (протеини, ензими, биоактивни съединения от билките).

Тези процеси, по отношение на всички други класически, имадимство при отделянето, пречистването или при концентрирането на на някой съединени в една единствена фаза, на студено, без намесата на химически реактиви, с много ниска конcумация на енергия. 
По този начин се елиминират допълнителни операции на пречистване и се получават продукти с високо качество в сравнение с тези, получени по класичските методи.

Всички алкохолни извлеци, които създаваме по заявка на нашите приятели са билкови концентрати.


За това е важно преди да ги приемате, да сте направили консултация с фитотерапевт, за да получите най - добрите препоръки за вашето индивидуално здравно състояние.

За да има резултат всяка една терапия - препоръката ми като фитотерапевт, че всяко тяло е индивидуално и преди всякакъв прием на билки или прилагането на билкови продукти е необходима консултация с фитотерапевт!
Бъдете отговорни към живота и здравето си - не препоръчвам САМОДИАГНОСТИРАНЕ И САМОЛЕЧЕНИЕ!

Бъдете здрави!

Ако имате въпроси, винаги може да се свържете с мен!
Консултативен кабинет - инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт 
тел.: +359 892 600 819
+359 899 158118, e- mail: consultant_phytotherapy@abv.bg

изготвил: инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт

За да бъда полезна на тези, които имат нужда от знанията ми, се дипломирах в няколко сфери на образованието - днес съм инженер - технолог, ботаник и ми предстои дипломиране по "Фармацевтична биохимия".
Не спирам да се образовам относно новите изследвания в сферата на медицината, натуропатията, честотното лечение, радиестезията, Хранене и диететика.Ракът не е присъда

Ракът не е присъда

Думата "рак" (злокачествен тумор) води човек до състояние на шок, от което понякога стига до края на живота си. 
Днес има ефективни лечения за това заболяване. 
И трябва да се знае че е много важно правилното диагностиране - защото винаги има и "грешки".
За това съветвам всеки един от вас - ВИНАГИ ТЪРСЕТЕ ВТОРО И ТРЕТО МНЕНИЕ!

Онкологичните заболявания не се появяват от нищото. Има редица причини, които водят до заболяването. Трябва да се грижите за здравето си и да се уверите, че рисковете са по - малко. 
Странно, но първата причина за рак е ПОСТОЯННИЯ СТРЕС, негативни емоции и депресия.

Всички болести идват от неизказаните думи, проблеми и ситуации - за това НЕКА ДА СЕ НАУЧИМ ДА КАЗВАМЕ "НЕ" - когато се чувстваме притиснати - да казваме НЕ, когато искат от нас да правим неестествени за нас неща - да казваме НЕ, когато се чувстваме физически или психически притиснати и стигаме до ВЪТРЕШЕН ДИСКОМФОРТ - да казваме НЕ.
Трябва да се обичаме такива каквито сме и да не искаме да бъдем удобни на някого и да се променяме, да не правим, говорим или слушаме неща, които ни стресират, депресират и водят до негативни емоции!

На физическо ниво основните причини за развитието на рак може да ги разгледаме като:

• нарушение на дренажно - детоксификационната функция на лимфната система; нарушение на хормоналната система; дисбаланс в съотношението на микро и макро елементи (както в рамките на всяка подгрупа, така и между тях), липса на витамини; дисфункция на имунната система; нарушение на отделителните системи (черен дроб, черва, бъбреци); онкогенни фактори (вируси, бактерии, канцерогени); дезадаптация на централната нервна система; хронично възпаление.

Днес заобикалящата ни среда е също основен фактор за появата на силни канцерогени, които не се съдържат само в изгорелите газове на автомобили, но и просто ни заобикалят от всички страни, могат да причинят ракови заболявания. 
Хроничната липса на витамини, хроничната умора и нервните състояния само увеличават ефекта им.

За да се намали рискът от заболяване, е необходима превенция. 
Днес е известно, че здравословният начин на живот намалява риска от това заболяване - физическа активност, отказване от тютюнопушенето и злоупотреба с алкохол, предотвратяване на прекомерното излагане на слънце и стресови ситуации, както и здравословно хранене - надеждни бариери срещу рака.

Помислете за себе си!
Бъдете здрави!

изготвил: инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт

Уебсайт в Alle.bg