Билкови рецепти за тинктури, билкови мехлеми, билкови маслени извлеци, билки, билкови смеси и тоници за коса и кожа.

Аутизъм

Аутизмът е най-общо разстройство на мозъка. 

Повечето лекари го определят по - скоро като състояние, а не като заболяване. 

Хората с аутизъм имат проблеми с комуникацията и социалните отношения. 

Също така може да имат нетипични: начин на поведение, интереси, движения.

Има 5 вида аутизъм. Най - често срещаните са следните три:
- класически аутизъм
- синдром на Asperger – по-леката форма
- PDD - (NOS) (Not Otherwise Specified – неспецифицирано по друг начин ) – използван да опише групата от децата, които не се вписват в останалите видове аутизъм

По-рядко срещаните са следните 2:

  • синдром на Rett – неврологично разстройство, което е по-често срещано при момичетата. Включва проблеми с движението и речта, заедно с останалите характерни симптоми за аутизма.
  • детско дезинтегриращо разстройство - най - тежката форма на заболяването, при която детето губи повече физически, езикови и социални умения отколкото при останалите форми.

Симптомите на аутизма обикновено първо се проявяват при прохождащи деца, но само половината от тези деца биват диагностирани преди да влязат в детска градина.

Синдромът на Rett се проявява в резултат на генетична мутация. 

Причините за другите видове остават неясни, въпреки многобройните изследвания. 

Някой учени смятат, че тези форми са генетични, докато други доказателства сочат, че причината за заболяването е инфекция или токсин от околната среда. 

Някои лекари смятат, че аутизмът може да се прояви при мозъчна травма или мозъчно нарушение, което настъпва по време на вътреутробното развитие или по време на ранно детство. Други имат доказателства, че заболяването е резултат от нетипични нива на химични съединения, наречени невротрансмитери, като допамин и серотонин, които предават нервните сигнали между клетките.

Симптоми
При раждането на дете с аутизъм, то изглежда напълно нормално. 

Симптомите могат да се проявят още по време на първата година, но едва на втората/третата година родителите могат да разберат, че нещо не е наред.

Децата с аутизъм могат да реагират нетипично, когато бъдат докосвани. 

Вместо да се гушват когато бъдат вдигнати, те настръхват или точно обратно – отпускат се. Нормалното държание през първата година от живота – усмихване при чуване гласа на майката, показване на различни предмети за да привличат вниманието на някой, пълзене, използване на прости думи – е нетипично за тях. Детето може да не осъществява зрителен контакт, а също така не може да разпознава родителите от непознатите хора, проявява слаб интерес към останалите хора. Симптомите варират от по-леки до тежки:

  • нетипични игри – прохождащо дете с аутизъм обикновено игнорира останалите деца и предпочита да играе само. Детето може да прекара много часове, стоейки тихо (като в транс) или концентрирайки се върху определен обект. Всеки опит да се отвлече вниманието му може да предизвика емоционален изблик.
  • неправилна реч – децата не говорят много или остават напълно тихи. Ако говори, детето повтаря това, което е казал друг човек. Стилът не изказ е друг - вместо да каже “Искам сандвич”, детето пита “Искаш ли сандвич?”
  • повтарящо се поведение – детето повтаря една и съща фраза или настроението му не се променя. Пляскането с ръце, посочване с пръст, люлеенето са типични.
  • "ненормално поведение" – децата могат да развият някои натрапчиви навици – желание да минават по един и същ маршрут към училище всеки ден, завъртане всеки път когато влизат в стая, силно разсейване от определени дейности или предмети. Понякога могат да бъдат “свръх активни”, агресивни, импулсивни. Някои могат умишлено да се нараняват.

Диагнози
Диагнозата се основава на историческото развитие на болестта, наблюдение върху поведението на детето (само и в среда с други деца), резултати от изследвания, които определят езиковите способности, моторната координация, слуха и зрението. 

В някои случаи се назначават изследвания за други медицински заболявания, които понякога могат да приличат на аутизма (например “синдромът на чупливата X хромозома” ).

Продължителност
Аутизмът е състояние, което протича през целия живот.
Профилактика
Поради липсата на информация за причините водещи до повечето видове аутизъм, не е възможна профилактика на заболяването.

Лечение
Тъй като няма лечение за аутизма, симптомите могат да се подобрят чрез лечение, което най-общо включва:

  • образование – индивидуална обучителна програма, насочена към конкретните проблеми на детето – речева и езикова терапия
  • поведенческа терапия – целта на терапията е да се подсили “правилното” поведение и да се намали неподходящото – като например съзнателното нараняване.
  • биохимичен подход – няма една единствена терапия, протокол, фитотерапия, хомеопатия или биохимичен подход, което да лекува всички симптоми ефективно. 

Някои хора вярват, че промените в начина на хранене, билките и други допълнителни лекарства могат да помогнат на децата с аутизъм. Изследователи изучават тези лечения, но засега няма достатъчно информация за тях. 


Преди да предприемете терапия, винаги трябва да се посъветвате със специалист или фитотерапевт.

Не предприемайте самолечение!

изготвил: инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт


Консултативен кабинет по фитотерапия, диагностика с апарати МЕТАТРОН и БИОСКЕНЕР

Диагностика с апарати МЕТАТРОН и Биоскенер и консултация

Консултациите и диагностиката с апаратура МЕТАТРОН и БИОСКЕНЕР се извършват след предварително записване на тел: +359 89 260 0819 инж. Елионора Недялкова - и се заплаща - за един човек с цена 100.00 лв (с продължителност 60 минути).

Ако желаете да направите своя преглед с компютърна диагностика с апарати МЕТАТРОН и БИОСКЕНЕР и консултация, може да се свържете с нас в нашия консултативен кабинет в определеното за записване часово време (от 18.00 часа до 20.00 часа всеки работен ден) на телефон: +359 892 600819 инж. Елионора Недялкова или на e - mail: elionorabg@gmail.com