Билкови рецепти за тинктури, билкови мехлеми, билкови маслени извлеци, билки, билкови смеси и тоници за коса и кожа.

Ампелотерапия – лечение с грозде

27 Февруари 2019г.

Ампелотерапия – лечение с грозде

Ампелотерапията, или още лечение с грозде, е дял от плодолечението. По време на лечението болният се възползва от лечебните сили на гроздето.

Ампелотерапията е алтернативен метод в медицината, който лекува не само, че лекува редица заболявания, но и подобрява цялостно здравето на човек. 
Гроздолечението се отразява добре на паметта, подобрява функциите на черния дроб и работата на храносмилателната система, действа положително на щитовидната жлеза и подсилва имунната система, тъй като гроздето има антибактериален и антивирусен ефект.

Гроздето ускорява и процеса на обновяване на клетките и забавя този на стареене

Съвременната медицина препоръчва гроздето при лечение на артрит, анемия, бронхит, затлъстяване, кожни проблеми (като екзема и акне), мигрена, маточни инфекции, подагра, хемороиди. 
Сокът от грозде лекува също дразнене в стомаха, а самият плод е силен диуретик, затова се използва срещу запек. 

Последните години лекари започнаха да прилагат ампелотерапията и като част от лечението на туморни образувания, срещу рак на гърдата и на дебелото черво.

Безспорно обаче гроздолечението оказва най-голям ефект върху здравето на сърцето. 
С ампелотерапия балансирате кръвното налягане и укрепвате стените на кръвоносните съдове. 

В гроздовите зърна се съдържат вещества, които намаляват натрупването на плака по артериите, понижават нивата на вредния холестерол и по този начин предпазват от образуване на кръвни съсиреци. 
Гроздовият сок намалява риска от инфаркт и заболявания на сърдечно-съдовата система.

Най-добре е да се яде по 1,5 кг на ден и лечението да продължи 2–3 месеца. Ако стомахът на болния позволява, добре е гроздето да се яде заедно с обвивката и семето в него. В този случай гроздето трябва да се сдъвква добре.

За да не дразни слизестата обвивка на стомаха, трябва преди употребата всеки грозд (макар вече и да е измит) да се топне и в топла вода (40°С).

Освен това специалисти твърдят, че тъмните сортове имат по-силни качества в сравнение със светлите.

изготвил: инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт

 
Сподели