Билкови рецепти за тинктури, билкови мехлеми, билкови маслени извлеци, билки, билкови смеси и тоници за коса и кожа.

Гама аминобутерична киселина (GABA)

6 Септември 2019г.

Гама аминобутерична киселина (GABA)

Гама аминобутерична киселина (GABA)

Гама аминобутерична киселина (GABA)

Гама аминобутерична киселина (GABA) е аминокиселина, която действа като невротрансмитер в централната нервна система.
За разлика от хормоните, които се отделят от жлези и се транспортират по кръвоносната система до малко или много отдалечени органи, чиято функция модулират, невротрансмитерите се отделят от нервни клетки неврони и са в непосредствена близост до "целта" (други нервни клетки), която достигат директно.
Въпреки че от химична гледна точка, GABA е аминокиселина,тя рядко се посочва като такава в научните или медицински среди, тъй като терминът "аминокиселина",по условие се отнася до алфа аминокиселините, към които GABA не се числи , нито се счита за причислена към протеините.

ГАБА (гама аминобутирова киселина) е аминокиселина, която оказва мощна подкрепа за нормалното функциониране на мозъка и нервната система и изпълнява много важна функция в развитието на клетките в централната нервна система, известни като неврони.

Наличието на ГАБА позволява на клетките да се диференцират в подходящ брой неврони, по време на мозъчно образуване и след това. Когато молекулата на ГАБА взаимодейства с двата си рецептора, GABA-A и GABA-B, възниква промяна в конформацията на рецептора, което предизвиква отделянето на пептиди и хемокини, които могат да потиснат свръхвъзбудимостта на мозъчните клетки.

Действието й като невротрансмитер я прави отлично успокояващо средство при редица състояния-на стрес, тревожност, включително за намаляване на симптоми при ПМС, при безсъние, за стабилизиране на кръвното налягане, за лечение на хиперактивност, за изгаряне на мазнините и облекчаване на болката.

В Европа обаче, родителят на труднопроговарящото дете бива убеждаван, че „няма хапче за проговаряне“ и ако има благоразумието все пак да опита нещо, е оставен сам на себе си. 
Обикновено отговорността по събиране на информация за медикаменти/добавки и решението дали да се дадат, пада върху този от двамата родители в семейството, който е по-активно ангажиран с проблема. 
Това прави задачата още по - тежка.

GABA има релаксиращи и имуностимулиращи свойства

Приемът на гама - аминомаслена киселина (ГАМК, GABA) не само действа добре на психиката и има релаксиращи свойства, но и засилва имунната защита.
GABA е небелтъчна аминокиселина, която се синтезира в мозъка и подпомага неговата възстановителна функция.

Ползи от приема на ГАБА (гама аминобутирова киселина) 
- При тревожност - една от основните функции на ГАБА е да намали нервната възбудимост, която в повечето случаи е причина за чувство на тревожност и страх. Според проведени изследвания, ниските нива на ГАБА в мозъка, са причина за паническите атаки, моменти мъчителни състояния, все по-често срещани в ежедневието.

- При безсъние -успокояващото действие на ГАБА и понижаването на нервната възбудимост са фактори, които благоприятстват за съкращаване времето за заспиване. Проведено проучване сочи, че хората, страдащи от безсъние имат 30% по-малко съдържание на ГАБА в мозъка, отколкото тези с нормален сън.

- При депресивни състояния – ГАБА може подпомогне лечението на депресивни състояния, благодарение на своя антидепресантен ефект. Хората, страдащи от това заболяване, са с понижени показатели на гама аминобутирова киселина, чието компенсиране, значително намалява симптомите на депресия.

- При ПМС - действа облекчаващо на симптомите при предменструален синдром, редуцира болките и спазмите.

- При възпалителни процеси - притежава способността да редуцира възпалението в организма и да спомогне за лечението му.

- За подобряване на фокуса и при хиперактивност - редица проучвания сочат, че при лица с понижени нива на ГАБА се наблюдава дефицит на вниманието, импулсивност и хиперактивност.

- За увеличаване нивата на хормона на растежа - хормонът на растежа се произвежда от хипофизната жлеза. Той носи ползи като: повишена мускулна сила, по-малък риск от сърдечни заболявания и по-здрави кости. Недостигът му може да доведе до симптоми като забавен пубертет и забавен растеж при децата, както и депресия, сексуална дисфункция, инсулинова резистентност и повишен риск от сърдечни заболявания при възрастните. Допълнителният прием на ГАБА, може да компенсира тези липси и повиши нивата на хормона в тялото.

изготвил: инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт

Сподели